top of page

Ondernemingsvorm

Informatie opdracht

Ondernemingsvorm

Als je een bedrijf gaat starten moet je over veel dingen nadenken. Eén van de dingen waar je over na moet denken is de ondernemingsvorm van een bedrijf. Een ondernemingsvorm zegt iets over hoe het bedrijf opgezet is.

​

 

 

Eenmanszaak

Veel mensen beginnen hun bedrijf als eenmanszaak. Er is dan één eigenaar. Deze persoon heeft ook de leiding binnen het bedrijf en is verantwoordelijk voor wat er gebeurd binnen het bedrijf. De eigenaar kan wel personeel in dienst nemen.

 

Als je een eenmanszaak begint ben je met je hele vermogen aansprakelijk voor eventuele schulden die het bedrijf maakt. Ook met je privé vermogen. De winst van het bedrijf is het inkomen van de eigenaar, maar daar moet hij wel inkomstenbelasting over betalen.

 

Voordeel eenmanszaak

  • Je bent alleen de baas, beslissingen kan je snel nemen.

 

Nadeel eenmanszaak

  • Het bedrijf is afhankelijk van één persoon.

  • Voor een eenmanszaak lenen banken niet graag geld uit.

Vennootschap onder Firma (VOF)

In een Vennootschap onder Firma zijn er twee of meer personen die eigenaar zijn van het bedrijf. Deze personen noemen we vennoten. Er kan ook personeel in dienst zijn. Net zoals bij een eenmanszaak zijn hier de eigenaren met hun hele privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden van de onderneming.

Een VOF heeft meerdere eigenaren en de winst moet dus ook worden verdeeld onder alle eigenaren. Afspraken over de verdeling van de winst moeten worden vastgelegd in een contract. Over de winst die het bedrijf maakt moeten de eigenaren inkomstenbelasting betalen.

 

Voordeel VOF

  • Je bent met meerder eigenaren, je kunt taken verdelen.

 

Nadeel VOF

  • Door de meerdere eigenaren ben je afhankelijk van elkaar.

  • Er moeten contracten worden gemaakt hoe het werk en winst verdeeld wordt, hier kunnen anders ruzies over ontstaan.

 

Bij de Eenmanszaak en de VOF zijn de eigenaren aansprakelijk voor alle schulden van het bedrijf. Ook voor schulden die de andere medewerker gemaakt heeft.

BV en NV

Een besloten vennootschap (BV) kan meer eigenaren hebben. De eigenaren bezitten allemaal een stukje van het bedrijf: een aandeel.

 

De eigenaren van een BV hebben vaak niet de leiding in het bedrijf. Daarvoor stellen ze een directeur aan. Met het geld dat verdiend wordt, worden de directeur en de werknemers betaald. Iedereen die een aandeel in de BV heeft, krijgt een deel van de winst. Over de winst moet het bedrijf Vennootschapsbelasting betalen.

Mocht het bedrijf schulden maken dan raken de eigenaren alleen het geld kwijt dat ze hebben uitgegeven aan de aandelen. Ze zijn niet aansprakelijk met hun privévermogen. Bv’s zijn meestal grote bedrijven.

De aandeelhouders van een BV kennen elkaar. Het is een ‘besloten’ groepje. Daarom dus de naam ‘besloten vennootschap’.

 

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een bewijs van deelname in een bedrijf. Je hebt geld geleend aan het bedrijf. Hoe meer aandelen jij in je bezit hebt, hoe groter deel van het bedrijf je hebt.

 

Als aandeelhouder heb je recht op inspraak tijdens de aandeelhoudersvergaderingen en je krijgt een beloning als het bedrijf winst maakt. Die beloning wordt ook wel dividend (rente) genoemd.

​

Naamloze Vennootschap:

Dit lijkt erg veel op een BV namelijk:

- Ze zijn beide een rechtspersoon

- Oprichters zijn niet privé aansprakelijk

- Het kapitaal is verdeeld in aandelen.

 

Alleen heb je hier een startkapitaal van 45.000 euro nodig. En daarnaast is het verschil dat 

​

Aandelen van een BV zijn niet vrij overdraagbaar.

© 2023 by Burger Corner. Proudly created with Wix.com

bottom of page